WAAROM KIEZEN VOOR NUL-OP-DE-METER-WONING?

In Holzenhoef komen 7 nul-op-de-meter woningen (NOM-woningen Tieland). Maar wat is nou precies zo’n NOM-woning? En nog veel belangrijker: wat zijn nou eigenlijk de voordelen voor jou als bewoner?

Bij een NOM-woning wekt de woning tenminste evenveel energie op als deze nodig heeft voor het verwarmen van het huis, warm tapwater en ‘normaal’ huishoudelijk verbruik. Bij een gemiddeld verbruik staat de energiemeter aan het eind van het jaar op nul. Uiteraard is niet elk huishouden hetzelfde en daarom kan dit zowel positief als negatief afwijken. Dat is onder meer afhankelijk van de weersomstandigheden en het gebruikersgedrag.

 

Wat is er nodig voor een NOM-woning?
Een NOM-woning is op verschillende manieren te realiseren en er kan gebruik gemaakt worden van diverse toepassingen. Het belangrijkste is dat de woning voldoet aan een goede mix van goede isolatie en ventilatie, er op een slimme manier verwarmd en gekoeld wordt en dat de woning zelf duurzame energie opwekt. Hoe realiseert Heilijgers dit in Holzenhoef?

We hebben de energievraag beperkt, doordat we de woning voorzien hebben van een ‘warme’ jas. Dit is gedaan door de woning zeer hoogwaardig te isoleren. Daarnaast is het belangrijk dat voldoende frisse lucht binnen komt door een goede ventilatie.

We gebruiken duurzame energie: de lucht en de zon worden gebruikt als duurzame energiebronnen. Onze NOM-woningen worden voorzien van lucht-wamtepompen, warmte-terug-win-installaties om de woning te verwarmen en te ventileren. Zonnepanelen zorgen voor opwekking van elektriciteit. In Holzenhoef worden door Heiligers zelfs de meest hoogwaardig verkrijgbare zonnepanelen op het dak gelegd. Er is geen fossiele energie meer nodig. Dat wat er nodig is, wek je duurzaam op.

 

Laat de zon het werk doen
In een NOM-woning ga je anders met energie om. Je gaat energie gebruiken als de zon schijnt. Je laat juist je elektrische apparaten overdag het werk doen, want dan heb je zonne-energie. Dus doe je wasjes overdag en zet de vaatwasser ’s ochtends aan in plaats van ’s avonds voor je naar bed gaat.

 

De voordelen
Een NOM-woning heeft niet alleen een financieel voordeel, doordat de energierekening nul is. Het zorgt ook voor een gezond en comfortabel binnenklimaat. Door de goede isolatie is er geen overlast meer door tocht en vliegen er geen stofdeeltjes meer door de lucht die door radiatoren omhoog worden ‘geblazen’. Ook is er minder geluidsoverlast van lawaai buiten vanwege de hoogwaardige kierafdichting, isolatie en het ontbreken van ventilatieroosters in de kozijnen. Daarnaast hebben eventuele stijgende energieprijzen geen invloed op de energierekening.

Kortom: wie wil er nou niet zo’n huis van de toekomst?